marți, 10 decembrie 2019

Moda si secretele ei 

                                                         sec al XX-lea

 Moda in anii 20:În anii ’20, se produce un val de schimbări în cultură, industrie şi modă. Fumul dens de ţigarete, muzica jazz şi accesoriile extravagante erau nelipsite. Niciun detaliu al ţinutelor nu era întâmplător.

Apar ţinutele împodobite şi brodate cu mărgele, aplicaţii strălucitoare sau franjuri. Renunţarea la corset, talia joasă a rochiei care era mai scurtă pentru a nu împiedica dansul, mănuşile şi perlele sunt câteva elemente ale anilor ’20. Decolteurile erau rotunde, pătrate şi adânci în formă de V. Mânecile rochiilor de zi erau strâmte sau evazate şi le puteai găsi la orice lungime posibilă. Rochiile de seară aveau bretele aplicate cu pietre sau mărgele.

Imagini pentru moda anilor 20
Stilul flapper
Stilul flapper din acea perioadă este carecterizat prin rochii cu talia coborâtă, cu lungimea până la mijlocul gambei. Aceste rochii erau confecţionate din materiale foarte fluide, erau împodobite cu pene, franjuri şi paiete care ofereau o imagine spectaculoasă pe ringul de dans.
Alte elemente ale stilului flapper sunt pălăriile în formă de clopotcerceii lungi până la umăr, încălţămintea cu toc jos şi cureluşă din piele pe gleznă.

Moda in anii 30:
Anii ’30 au adus în prim plan zeiţe fabuloase, strălucitoare şi dramatice. Rochiile erau tăiate în bie şi se lipeau de corp. Acest stil necesita materiale foarte uşoare şi elegante. Decada 1930 este considerată timpul perfect pentru adevărata frumuseţe. Stilul este influenţat în mare parte şi de atmosfera tensionată a Războiului Mondial. Astfel, hainele au mai mult un rol funcţional şi utilitar.
Tot în această perioadă, Elsa Schiaparelli introduce pentru prima dată fermoarul în vestimentaţie. Introduce costumele masculine cu umerii supradimensionaţi purtate de Marlene Dietrich. Multe femei începuseră să lucreze şi moda reflecta acest lucru prin costumele pentru doamne, sacouri strânse pe corp şi accentul pe talie. În ciuda aspectului masculin şi serios, aceste costume aveau o tentă feminină prin cute.

Imagini pentru moda anilor 30

Părul și machiajul în anii ’30

În anii ‘30 se purta părul scurt. Buclele erau în vogă şi nicio doamnă elegantă care se respecta nu ieşea din casă fără ele.

coafuri la moda in anii 30

Machiajul în anii ’30
Trăsăturile definitorii erau buzele roşii şi fondul de ten palid spre natural. Fardurile erau adaptate culorii ochilor şi vaselina se folosea adesea pe toată pleoapa pentru a conferi un aspect strălucitor.
Sprâncenele nu erau la fel de dramatice ca în 1920, dar stilul hollywoodian dicta pensarea lor sub forma unor sprâncene fine, înalt arcuite şi feminine.

Moda in anii 40:
Moda anilor 40 era o combinație foarte bună între confortabil și glamuros. La acea vreme, erau foarte multe ținute iconice, însă unele dintre ele sunt potrivite pentru a fi adaptate și purtate chiar și astăzi. Bărbații purtau și atunci costume, iar femeile erau și atunci la fel de atente la rochiile și fustele pe care le purtau. De asemenea, mănușile erau populare încă de la acea vreme și sunt acceptate și în ziua de azi, mai ales dacă se asortează cu restul hainelor.Blănurile, imprimeurile de tip animal prinț, gențile din piele de crocodil sau gulerele din blană erau foarte apreciate, iar foarte mulți stiliști vestimentari le integrează în continuare în trendurile actuale.Un alt detaliu al vremurilor respective este acela că hainele erau adesea purtate în culori foarte deschise și colorate. Cu cât erau mai îndrăznețe, cu atât mai bine. Și când venea vorba de alegerea pantofilor existau unele preferințe, iar cei mai populari erau cei roșii, albi sau bleu.Dacă ești curioasă ce purtau femeile în anii 40 și ce tendințe sunt la modă și astăzi, îți vom prezenta în acest material câteva exemple care să te inspire.
Ca o formă de protest pentru vremurile grele cu care se confruntau oamenii la acea vreme, au început să se strecoare in vestimentație culori vii, puternice, cum ar fi verde crud, roz aprins, nuanțe de roșu sau de albastru. Toate erau foarte populare în anii 40, iar cele mai reușite combinații vestimentare erau cele create din bluze în culori contrastante și fuste cu talia accentuată.
Unele stiluri din moda anilor 40 sunt acceptate și astăzi, iar cele mai apreciate sunt imprimeurile de tip animal print, în special cele de leopard, dar și gențile și pantofii din piele de crocodil sau rochiile în culori îndrăznețe sunt în vogă.
Moda in anii 50Moda anilor 50 a insemnat o cotitura importanta in lumea modei, oferindu-i o imagine proaspata si o alura feminina. Aceasta perioada se reflecta prin talii stranse, iar pentru un stil matur bustul si soldurile erau accentuate. Iata cateva propuneri de la stilistii nostri!

1. Rochia clos

Rochia cloș – o piesă vestimentară obligatorie pentru fashionistele anilor ’50. Silueta rochiilor clos in cea mai simpla modalitate pentru a te apropia de lookul la care ai visat intotdeauna, asa ca statutul de piesa de baza ii este justificat pe deplin!


























                                                                 2. Imprimeuri

Imprimeurile revin, de la dungi la motive florale pe un fundal alb. Bulinele au venit in culori contrastante ca rosu pe alb (si invers) sau albastru cu inchis. Stilul retro de atunci a revenit in tendinte si tu il poti urma foarte usor.

3. Pantaloni cigarette

Pentru prima dată pantalonii cigarette au ieșit în lume în anii '50. Femeile se simteau puternice şi independente. Specificul acestor pantaloni este lungimea pana la jumatatea gambei. Grace Kelly aprecia mult acest model și l-a făcut popular în întreaga lume.



5. Fustele creion

Siluetele rochiilor si fustelor creion sunt incarcate de istorie, iar trecutul lor include divele seducatoare ale Hollywoodului. Daca ai o silueta clepsidra sau para, nu poti da gres alegand o fusta creion dreapta, care iti urmeaza linia corpului.



Moda in anii 60:Moda anilor 1960 a fost caracterizata de stil si atitudine, de la inceputul si pana la finalul decadei. Hainele devin acum o forma de exprimare a personalitatii, mai mult ca in orice alta perioada importanta din istoria modei. De fapt, piesele vestimentare haute couture, care costau o avere, sunt “detronate” acum de articole de imbracaminte casual, mult mai accesibile ca pret. Acestea nu sunt, insa, singurele schimbari care au marcat moda anilor ‘60.

Imagini pentru moda anilor 60 in romania

Moda in anii 70 Anii ’70 vor ramane o constanta in stilul pe care il adoptam zilnic. Chiar daca nu ni-l alegem in mod voit si constient, garderoba noastra contine invariabil piese florale, rochii petrecute (inventate tot in anii ’70 de catre designerul Diane von Furstenberg) sau banalul costum de baie intreg (inventat in anii ’20, dar popularizat de Farah Fawcett in 1976).

1.Pantaloni evazati


Imagini pentru pantaloni evazati anii 70




2.Salopetele



Imagini pentru salopete anii 70


Salopeta a fost o piesa cult pentru stilul disco. Daca iti doresti un look inspirat din cel al Biancai Jagger sau cel al vedetelor ce frecventau Studio 54, atunci alege o salopeta din lurex cu irizatii. Daca totusi vrei sa pastrezi irizatiile pentru seara, atunci o salopeta inflorata evazata poate fi perfecta in timpul zilei.






Moda in anii 80Tipic pentru anii '80 sunt coafurile exagerate gen cuib de pasari si umerii lati, gen jucator de fotbal american dar si jeansii. Aceasta piesa de vestimentatie, purtata initial de pescari, marinari si muncitori, a devenit populara printre adolescenti in anii ' 50. In acea perioada, nu toata lumea vedea cu ochi buni jeansii, existan persoane respinse pentru faptul ca purtau celebra piesa vestimentara. Potrivit revistei Glamour, anii '80 sunt de referinta pentru jeans, ca urmare a declaratie frumoasei Brooke Shields care in reclama pentru jeansii calvin klein a spus o fraza memorabila:: "You wanna know what comes between me and my Clavin's? Nothing."
Numele de blue jeans vine de la "bleu du Genoa" (albastru de Genova), dupa unul din locurile de fabricatie ale acestor pantaloni. In anii ' 60 moda jeansilor a fost revolutionata prin introducerea procedului "stone washed", menit sa decoloreze o parte din material. In momentuld e fata, potrivit Wikipedia, jeansii reciclati sunt folositi ca material de izolat, in constructii.
Mai jos, celebra reclama in care Brooke Shields isi manifesta atractia fata de jeansi.



Imagini pentru moda anilor 80




Moda in anii 90Aceasta perioada a adus acalmie in moda prea supradimensionata a anilor '80. Dupa neon lights, lycra si culori electrizante, anii ' 90 au popularizat stilul minimalist. Sintagma "less is more" a devenit acum litera de lege in manualul oricarui fashion addict.

Imagini pentru moda anilor 90






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu